به طور کلی رنگ ها به دو دسته هوا خشک کوره ای تقسیم می شوند. در ادامه به کاربرد ها و روش های رنگ کردن پروفیل آلومینیوم به ویژه رنگ های الکترواستاتیک بیشتر میپردازیم.
رنگ های کوره ای
رنگ های کوره ای رنگ هایی هستند که پس از قرار گیری بر روی سطح مورد نظر و خشک شدن آن نیز پایدار نیستند. و پس از این مراحل لازم است سطح رنگ آمیزی شده برای سرامیک شدن داخل کوره قرار گیرد.
از مزایای استفاده از رنگ بر روی سطح آلومینیوم میتوان به تنوع بالای رنگ و طرح نیز اشاره کرد.
رنگ های کوره ای به دو دسته تقسیم می شوند:
۱. رنگ های مایع
۲. رنگ های پودری
رنگ های مایع به دلیل وابستگی زیاد به مهارت اپراتور و تنوع پایین در ایجاد اشکال مختلف رنگی مصرف بسیار پایین تری دارد.
رنگ های پودری
یکی از روش های رنگ آمیزی پروفیل آلومینیومی, استفاده از ترکیبات پلیمری به صورت پاشش پودرهای پلی استر (PE) و اپوکسی – پلی استر ( MX ) و غیره به روش الکترواستاتیک بر روی سطح و فرآوری پودر به وسیله کوره های حرارتی در دمای ۲۰۰-۱۸۰ درجه سانتیگراد می باشد.
در این روش به سطح آلومینیوم بار منفی ( کاتد ) و به پودر رنگ بار مثبت ( آند ) القا می شود. به این ترتیب پس از پاشش رنگ بر روی سطح، رنگ به سرعت به شکل یکنواخت سطح را تا پوشش کامل می پوشاند و پس از پوشش کامل سطح مابقی پودر در دستگاه باقی مانده و مجددا قابل استفاده می باشد. در این زمان رنگ بسیار ناپایدار است اما پس از انجام مراحل پخت در کوره سرامیک شده و بسته به نوع رنگ به کار رفته می تواند کیفت رنگ بسیار بالایی را بر روی سطح ایجاد کند.
این پوشش رنگی در صورتی که پروفیل خام آن قبل از مرحله پاشش رنگ ، از زیر سازی (زیر سازی با موادی مانند کرومات و یا آنادایز) خوبی برخوردار باشد، پوشش بسیار مقاوم در مقابل نور خورشید و شرایط نامناسب آب و هوایی خواهد بود.
انواع زیرسازی رنگ های الکترواستاتیک
آلومینیوم در مجاورت هوا به طور طبیعی اکسید شده و با ایجاد لایهای از ALO سطح آن را میپوشاند. همین پوشش باعث ناپایداری شدید رنگ بر روی سطح آلومینیوم می شود. به طوری که می تواند به شکل ورقهای رنگ را از سطح به طور کامل جدا نماید. برای جلوگیری از این حالت به دو روش سطح آلومینیوم را برای رنگ آمیزی آماده می نمایند:
۱ – استفاده از ماده ای مانند کروم بین سطح آلومینیوم و رنگ از انجایی که این مواد بسیار سمی بوده و در صورت نشت به آب های سطحی و یا زیرزمینی خسارت سنگینی به محیط زیست وارد می نمایند. لذا استفاده از آن ها بسیار محدود می باشد.
۲ – آنادایز کردن پروفیل ها در این روش با ایجاد لایه پایداری از اکسید آلومینیوم بر روی سطح میتوان به راحتی پروفیل را رنگ آمیزی نمود.
مراحل کار خط رنگ الکترواستاتیک ورتیکال
- آمادهسازی، شستشو و خشککردن
- رنگآمیزی
- انتقال پس از رنگآمیزی
- کوره
آماده سازی
شامل مراحل لایهبرداری اسیدی و قلیایی که بصورت عبور پروفیلها از داخل تونل شستشو و اسپری مواد به آنها میباشد. مزیت این آماده سازی نسبت به غوطهوری، تصفیه کلیه مواد آلاینده توسط فیلترهای متعدد میباشد که در مسیر جریان انتقال مواد وجود دارد مواد بالانس شده و عاری از هرگونه آلودگی با فشار به پروفیلها اسپری میشود و در انتها توسط آب مقطر شستشو میگردد.
رطوبت گیری
در این مرحله پروفیلها توسط هوای گرم کنترل شده (60 درجه) بصورت یکنواخت و در زمان یکسان رطوبت گیری میشود. بواسطه پیوسته بودن فرایند در کمترین زمان ممکن بین شستشو و آمادهسازی به قسمت اسپری رنگ انتقال داده میشود. این مسئله اهمیت بسزایی در تثبیت رنگ و کیفیت چسبندگی رنگ و در نتیجه عمر مفید پروفیلهای رنگآمیزی شده را دارد.
کابین های رنگ
در این خط 48 گان اتومات وظیفه اسپری رنگ را در دو کابین به عهده دارند تعداد زیاد گانهای پاشش مزیت دیگری هست که امکان اسپری یک نواخت و در نتیجه لایه رنگ یکنواخت در کلیه وجوه پروفیل را امکان پذیر میسازد.
کوره پخت
پس از اسپری رنگ پروفیلها بصورت پیوسته وارد کوره پخت شده و مطابق پارامترهای استاندارد پخت رنگ مسیر 100 متری از داخل کوره را طی میکند. طولانی بودن مسیر کوره دیگر مزیت کلیدی خط ورتیکال میباشد که امکان رعایت شیب مناسب بالا رفتن دما و پخت و پایین آمدن دمای پروفیل را میسر میکند. در نهایت بعد از خروج از کوره در مسیر 50 متری تا میز بستهبندی امکان کنترل و بازبینی کیفیت رنگ و انجام تستهای کنترلی میسر میشود.